Gå til dansk version af dyk-sydfyn.dkEnglishDeutsch
 
 

23-28

4-5

Nej

 

Tromp af Rotterdam

Motorfragtskibet Tromp af Rotterdam sank i 1946. På grund af mørket på dybden og sigten, er det yderst sjælden man kan får det helt store overblik. Men Tromp er et vrag, som man kan dykke en del gange.

Geokoordinater

(lat)54.691900N54°41.514'
(long)10.751633E10°45.098'
ddd.ddddd°hddd°mm.mmm'

Område

Det Sydlige Langelandsbælt

Vragtype

Fragtskib bygget i Holland i 1932.
Længde: 45 m.
Bredde: 7,6 m.

Nationalitet

Hollandsk

Dybde

Fra 23 til 28 meter.

Seværdigheder

Agterenden.

Sikkerhed

Der skal altid føres A-flag ved dykning, ligesom der skal være bådfører om bord når der dykkes.

Vraget ligger i T-ruten og blandt andet kommer Oslo-Kiel færgen sejlende lige over vraget. Vær derfor meget opmærksom på store skibe, og husk at de sejler meget hurtigere end det ser ud til

Sigt

Rimelig, men man skal have lygte med.

Strøm

Fra 0 til 3 knob.

Fotomuligheder

Styrhuset og andre detaljer på agter delen af vraget.

Om Tromp af Rotterdam

Motorfragtskibet Tromp af Rotterdam var på vej til Odense, da skibet ramte en mine og sank d. 9. december 1946. Minesprængningen var af en sådan kraft, at den færøske motorskonnert Glyvursnæs, der lå et stykke væk, også fik skader. Ombord på skonnerten troede mandskabet først, at det var deres eget skib, der var sejlet på en mine. Forholdsvis hurtigt fandt de dog ud af, at det ikke var deres skib, men derimod Tromp af Rotterdam, og de sejlede hurtigt over til det nødlidende skib, hvor de fik bjærget besætningen. Ingen af personerne på de to skibe kom noget til. 

 

I dag fremstår vraget som et modsætningsfyldt dyk. Den forreste del er et stort kaos og virvar af pladedele, rør, ugenkendelige vragdele og andet. Alt sammen er begroet af diverse polypdyr, som f.eks. søpunge og jordpolypper, men også store muslinger og søanemoner kan ses på vraget. I vragdelene kan man være heldig at støde på store fisk, men vær forsigtig med at rode i noget, da bunden her er blød, og derfor er alting dækket af et lag af sediment, som meget hurtigt forværrer sigten kraftigt.

 

Så kommer man ned på vraget i kaos-afdelingen, er det blot at svømme agterud på vraget og hen til den intakte del.  Her får man straks et meget bedre overblik og indtryk af vraget. Nogle steder kan man se ind og styrhuset kan penetreres. Gelænderet rundt om hækken står også på sin plads, men da vraget langsomt bliver nedbrudt, kan stykker af det være faldet af og ligge på bunden omkring vraget. Den bløde bund omkring vraget får dog let stumper til at forsvinde af syne.

 

På grund af mørket på dybden og sigten, er det yderst sjælden man kan får det helt store overblik. Men Tromp er et vrag, som man kan dykke en del gange.

 

Vraget ligger i T-ruten og blandt andet kommer Oslo-Kiel færgen sejlende lige over vraget. Vær derfor meget opmærksom på store skibe, og husk at de sejler meget hurtigere end det ser ud til.  

Ikonforklaring

 

Dybde

Dybde

Sværhedsgrad 1-5

Sværhedsgrad 1-5

Mulighed for snorkel

Snorkling

  

Del

Del på Twitter

Del på Facebook

 

Læs mere om

 

->  sikkerhed

->  luftpåfyldning

->  bådleje

->  anden info og links

 

  

Se kort

Hent kort

 

 

Vi har valgt at følge WGS84, som er det gængse, samt angive grader som decimaltal. 

 
Naturturisme I/S Syddansk Vækstforum Den Europæiske Fond for Regionaludvikling Det Sydfynske Øhav Oplevelsesbaseret Kystturisme Instagram
Uptime-IT